Ger Lodewick

Ger houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met het onderwerp orgaandonatie en heeft er regelmatig op een kritische manier over gepubliceerd. Hij is tot de conclusie gekomen dat we door onze overheid ernstig misleid worden om maar meer 'postmortale' orgaandonoren te krijgen. Die misleiding is nota bene gelegitimeerd in de Wet op de orgaandonatie en wordt jaarlijks uitgedragen in verschillende campagnes.

 

Om 'postmortale' orgaandonor te zijn moet je hersendood verklaard worden en dan ben je plotseling een 'beademd stoffelijk overschot' (art. 14 van de wet). De 'hersendood' formule is echter een protocollaire leugen om iemand dood te verklaren die leeft.

 

Op uitnodiging van uitgeverij Succesboeken.nl schreef Ger een kritisch boek met als titel “Wat je over orgaandonatie zou moeten weten” (2014). Hierin zijn maar liefst twintig tekens van leven beschreven van de tot 'stoffelijk overschot' verklaarde donor. Kritische specialisten uit binnen- en buitenland en nabestaanden van donoren komen in dit boek aan het woord.

 

De Duitse transplantatiechirurg Rudolph Pichlmayr schreef vlak voor zijn dood aan de oudervereniging KAO (Kritische Aufklärung über Organtransplantation): "Als we de samenleving werkelijk volledig zouden voorlichten over orgaantransplantatie, krijgen we geen organen meer."

 

Het boek legt ook enige fundamentele vragen op tafel. Hebben wij enig begrip van wie we in wezen zijn? Met wat zijn we ten diepste verbonden? Wat weten we over sterven? Wat ervaart een orgaandonor? Hebben we werkelijk respect en liefde voor ons lichaam, voor leven en sterven?

 

Ineke Koedam

Ineke Koedam wil met Een andere kijk op orgaandonatie, verkenningen van het stervensproces een bredere kijk op orgaandonatie stimuleren. Er is veel te doen om orgaandonatie, maar bekijken we het wel van alle kanten? 

Ineke Koedam wil met Een andere kijk op orgaandonatie, verkenningen van een stervensproces een bredere kijk op orgaandonatie stimuleren. Er is veel te doen over orgaandonatie, maar we bekijken het meestal alleen vanuit de medische of emotionele kant. Als we uitgaan van een holistisch mensbeeld, dan zou orgaandonatie weleens diep in kunnen grijpen in het stervensproces. Wat betekent orgaandonatie voor de ziel, het niet waarneembare? In Een andere kijk op orgaandonatie interviewt Ineke Koedam vertegenwoordigers uit diverse beroepsgroepen en uiteenlopende spirituele tradities die iets over die immateriële kant van het mens-zijn en sterven kunnen zeggen, waaronder Willem Glaudemans en Pim van Lommel.

 

ISBN 9789020211382
Pagina's 144
Gepubliceerd 09-10-2014
Taal Nederlands
Uitgever VBK Media
Imprint AnkhHermes, Uitgeverij

 

Meer info

• Over de auteur, klik hier.

• De site van de auteur, klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb